Agentúra Moody's znížila rating plynárenskej spoločnosti Gazprom

21.01.2015 Celý región

Moskva/Londýn 20. januára (TASR) - Ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila rating ruského plynárenského koncernu Gazprom. Urobila tak krátko po znížení ratingu Ruskej federácie, ktorý je teraz už len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

Agentúra znížila rating záväzkov Gazpromu v cudzej mene z Baa2 na Baa3 a v domácej mene z Baa1 na Baa2. Ako dôvod uviedla nedávne zhoršenie úverového profilu Ruska či riziko, že vzhľadom na súčasné ekonomické podmienky bude vláda výraznejšie zasahovať do aktivít plynárenskej spoločnosti.

V piatok 16. januára agentúra zhoršila úverový rating Ruska z Baa2 na Baa3 a zároveň ho zaradila do režimu prehodnocovania. To znamená, že nie je vylúčené, že rating Rusku opätovne klesne. Ako dôvod uviedla prepad kurzu rubľa a klesajúce ceny ropy.

Súčasný rating Ruskej federácie je už na poslednom stupni v rámci investičného pásma. Ak by agentúra Rusku rating opätovne znížila, dostane sa do špekulatívneho pásma, čo by mohlo výrazne skomplikovať možnosti ruských podnikov splácať svoje dlhy.
 

Vyberte región